Podoloji ve Podiatri Derneği

Hoşgeldiniz
Hasta Bilgileri

Sıklıkla Karşılaşına Ayaka Problemleri

xTırnak Batması: Tırnak batması, tırnağın kenarının veya köşesinin deriye doğru büyümesi ve batması sonucu oluşan bir durumdur. Tırnak batması, genellikle ayak başparmağında görülür, ancak diğer parmaklarda da olabilir. Tırnak batması, ağrı, kızarıklık, şişlik ve iltihaplanmaya neden olur. Tırnak batmasının en yaygın nedenleri, tırnakları yanlış kesmek, dar ve sıkı ayakkabı giymek, ayak tırnaklarını yaralamak veya mantar enfeksiyonu olmaktır. Tırnak batması, evde basit önlemlerle tedavi edilebilir. Bunlar, ılık suyla ayak banyosu yapmak, tırnağı kaldırmak için pamuk veya gazlı bez kullanmak, ağrı kesici ve antibiyotik krem sürmek, ayakları temiz ve kuru tutmak ve geniş ve rahat ayakkabılar giymektir. Ancak, tırnak batması şiddetli, tekrarlayan veya enfekte olmuşsa, doktora başvurmak gerekir. Doktor, tırnağı keserek veya çıkararak, enfeksiyonu tedavi ederek veya tırnağın yeniden büyümesini önleyerek tırnak batmasını tedavi edebilir.

Nasır ve Siğil: Nasır ve siğil, ayak derisinde oluşan sertleşmiş ve kalınlaşmış bölgelerdir. Nasır, sürtünme veya basınç nedeniyle derinin üst katmanının kalınlaşması sonucu oluşur. Nasır, genellikle ayak tabanında, topukta, parmak aralarında veya parmaklarda görülür. Nasır, ağrı, hassasiyet ve yürümeyi zorlaştırabilir. Nasırın en yaygın nedenleri, dar, sıkı veya yüksek topuklu ayakkabı giymek, ayak şeklinde bozukluklar, ayak deformiteleri veya ayak mantarı enfeksiyonu olmaktır. Nasır, evde basit önlemlerle tedavi edilebilir. Bunlar, ılık suyla ayak banyosu yapmak, nasırı nazikçe törpülemek, nemlendirici krem sürmek, nasır bandı veya pedi kullanmak, ayakları temiz ve kuru tutmak ve rahat ve uygun ayakkabılar giymektir. Ancak, nasır şiddetli, kanayan, enfekte olmuş veya diyabet gibi bir hastalığa bağlıysa, doktora başvurmak gerekir. Doktor, nasırı keserek, dondurarak, yakarak veya ilaçla tedavi edebilir.

Siğil: Siğil, insan papilloma virüsü (HPV) nedeniyle derinin alt katmanlarının anormal büyümesi sonucu oluşur. Siğil, genellikle ayak tabanında görülür ve siğilli plantar olarak adlandırılır. Siğil, küçük, sert, yuvarlak ve kahverengi veya gri renkli olabilir. Siğil, ağrı, kaşıntı, kanama ve yürümeyi zorlaştırabilir. Siğilin en yaygın nedenleri, HPV’ye maruz kalmak, bağışıklık sisteminin zayıf olması, ayak derisinin yaralanması veya çatlaması, ayak mantarı enfeksiyonu veya ortak kullanılan havuz, duş veya soyunma odaları olmaktır. Siğil, evde basit önlemlerle tedavi edilebilir. Bunlar, siğil bandı veya asitli solüsyon kullanmak, siğili dondurmak, siğili yakmak, siğili törpülemek, siğili sarımsak veya elma sirkesi ile kaplamak, ayakları temiz ve kuru tutmak ve ortak kullanılan yerlerde terlik giymektir. Ancak, siğil şiddetli, tekrarlayan, enfekte olmuş veya diyabet gibi bir hastalığa bağlıysa, doktora başvurmak gerekir. Doktor, siğili keserek, dondurarak, yakarak, lazerle tedavi ederek veya ilaçla tedavi edebilir.

Ayak Mantarı: Ayak mantarı, ayak derisinin mantar enfeksiyonudur. Ayak mantarı, genellikle ayak parmakları arasında, ayak tabanında veya tırnaklarda görülür. Ayak mantarı, kaşıntı, yanma, kızarıklık, pullanma, çatlama, kabuklanma, kötü koku ve tırnakların kalınlaşması, sararması veya kırılmasına neden olur. Ayak mantarının en yaygın nedenleri, mantarların yaşaması için uygun olan nemli, sıcak ve karanlık ortamlar, terli ayaklar, dar ve hava almayan ayakkabılar, ortak kullanılan havuz, duş veya soyunma odaları, ayak hijyeninin yetersiz olması veya başka bir kişiden bulaşma olmaktır. Ayak mantarı, evde basit önlemlerle tedavi edilebilir. Bunlar, antifungal krem, sprey, pudra veya losyon kullanmak, ayakları günde iki kez yıkayıp kurulamak, pamuklu çorap giymek ve sık sık değiştirmek, geniş ve hava alan ayakkabılar giymek, ayakkabıları güneşte kurutmak, ortak kullanılan yerlerde terlik giymek ve başka bir kişinin ayakkabı, çorap veya havlusunu kullanmamak olmaktadır. Ancak, ayak mantarı şiddetli, tekrarlayan, enfekte olmuş veya diyabet gibi bir hastalığa bağlıysa, doktora başvurmak gerekir. Doktor, reçeteli antifungal ilaçlar veya tırnak çıkarma gibi tedaviler önerebilir.

Ayak Burkulması: Ayak burkulması, ayak bileği ekleminin zorlanması veya yaralanması sonucu oluşan bir durumdur. Ayak burkulması, genellikle ayak bileğinin içe veya dışa doğru anormal bir şekilde dönmesiyle olur. Ayak burkulması, ağrı, şişlik, morarma, hareket kısıtlılığı ve yürümeyi zorlaştırabilir. Ayak burkulmasının en yaygın nedenleri, düzensiz veya kaygan zeminlerde yürümek, koşmak veya zıplamak, spor yaparken veya günlük aktivitelerde ayak bileğini burkmak, yüksek topuklu veya uygun olmayan ayakkabılar giymek, ayak bileği ekleminde zayıflık, gevşeklik veya önceki yaralanmalar olmaktadır. Ayak burkulması, evde basit önlemlerle tedavi edilebilir.

PRICE yöntemi uygulamak: PRICE, Protection (Koruma), Rest (İstirahat), Ice (Buz), Compression (Sıkıştırma) ve Elevation (Yükseltme) kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Bu yöntem, ayak burkulmasının ilk 48 saat içinde uygulanması gereken bir ilk yardım yöntemidir. Bu yöntemde, ayak bileği korunmalı, yük verilmemeli, 15-20 dakika aralıklarla buz uygulanmalı, elastik bandajla sıkıştırılmalı ve kalp seviyesinin üzerine yükseltilmelidir. Bu yöntem, ağrıyı, şişliği, morarmayı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.

Ağrı kesici ve anti-inflamatuar ilaçlar kullanmak: Doktorun tavsiyesine göre, ibuprofen, naproksen, parasetamol gibi ilaçlar alınabilir. Bu ilaçlar, ağrıyı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Ancak, bu ilaçların yan etkileri olabileceği için, doktorun önerdiği doz ve süreye uyulmalıdır.

Fizik tedavi ve egzersiz yapmak: Ayak burkulması iyileştikten sonra, ayak bileği ekleminin esnekliğini, gücünü, dengeyi ve hareket aralığını artırmak için fizik tedavi ve egzersiz yapılmalıdır. Bu, ayak burkulmasının tekrarlanmasını önlemeye ve ayak bileği fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur. Fizik tedavi ve egzersiz programı, doktor veya fizyoterapist tarafından belirlenmelidir.

Destekleyici malzemeler kullanmak: Ayak burkulması iyileştikten sonra, ayak bileğini desteklemek ve korumak için destekleyici malzemeler kullanılabilir. Bunlar, ayak bileği ateli, ortez, bandaj, korse, ayak bileği desteği, spor bandı gibi malzemelerdir. Bu malzemeler, ayak bileğinin istenmeyen hareketlerini kısıtlar, stabilite sağlar ve ağrıyı azaltır. Ancak, bu malzemelerin sürekli kullanılması, ayak bileği ekleminin zayıflamasına ve bağımlılık yapmasına neden olabilir. Bu nedenle, bu malzemelerin kullanım süresi ve sıklığı, doktor veya fizyoterapist tarafından belirlenmelidir.

Podologlar