Podoloji ve Podiatri Derneği

Hoşgeldiniz
Hasta Bilgileri

Diyabet

Diyabet, kanda şeker (glukoz) seviyesinin normalden yüksek olması durumudur. Şeker, vücudun enerji kaynağıdır ve besinlerden alınır. Şekerin hücrelere girebilmesi için insülin adlı bir hormona ihtiyaç vardır. İnsülin, pankreas adlı bir organ tarafından üretilir. Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya ürettiği insülinin etkili bir şekilde kullanılamaması sonucu ortaya çıkar. Diyabet, yaşam kalitesini azaltan, vücudun birçok yerini etkileyen, erken ölüme neden olabilen ve sağlık harcamalarını belirgin olarak artıran bir hastalıktır.

Diyabetin iki ana tipi vardır: Tip 1 ve Tip 2. Tip 1 diyabet, genellikle çocukluk veya gençlik döneminde başlayan ve pankreasın hiç insülin üretememesi nedeniyle insülin iğnesi kullanılması gereken bir hastalıktır. Tip 1 diyabetin nedeni tam olarak bilinmemektedir, ancak genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir. Tip 2 diyabet, genellikle 40 yaş üzerinde görülen ve pankreasın yeterli insülin üretememesi veya ürettiği insülinin vücutta etkili olmaması nedeniyle ilaç veya insülin iğnesi kullanılması gereken bir hastalıktır. Tip 2 diyabetin nedenleri arasında aşırı kilo, hareketsizlik, genetik yatkınlık, yaşlanma ve bazı ilaçlar sayılabilir.

Diyabetin belirtileri arasında aşırı susama, çok su içme, sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok yemek yeme, kilo kaybı, halsizlik, yorgunluk, bulanık görme, yara iyileşmesinde gecikme, enfeksiyonlara yatkınlık, kaşıntı, cinsel sorunlar ve sinir hasarı gibi şikayetler sayılabilir. Diyabetin tanısı, açlık ve tokluk kan şekeri, şeker yükleme testi, HbA1C testi gibi kan testleri ile konulabilir. Diyabetin tedavisi, hastalığın tipine, şiddetine ve kişinin durumuna göre değişir. Genel olarak, diyabetin tedavisinde beslenme, egzersiz, ilaç, insülin, kan şekeri takibi, eğitim, psikolojik destek ve düzenli kontroller gibi unsurlar yer alır.

Diyabet, ciddi ve ömür boyu süren bir hastalıktır. Ancak, uygun tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile kan şekeri kontrol altında tutulabilir. Böylece, diyabetin neden olduğu komplikasyonlar önlenir veya geciktirilir. Diyabetli bireyler, doktor ve diyetisyen tavsiyelerine uymalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı, kan şekerini sık sık ölçmeli, sağlıklı ve dengeli beslenmeli, fiziksel aktivite yapmalı, sigara ve alkol kullanmamalı, stresi azaltmalı, ağız ve ayak bakımına dikkat etmeli ve düzenli olarak kontrole gitmelidir. Diyabet, bir engel değil, bir yaşam biçimidir. Diyabetli bireyler, hastalıkları ile barışık ve bilinçli bir şekilde yaşayabilir, sağlıklı ve mutlu bir hayat sürebilirler.

Podologlar